štvrtok 13. októbra 2016

Očná stimulácia bábätiek

Keď chystáme bábätku izbičku a nakupujeme výbavičku, málo kto si z nás asi uvedomí, že všetky farby, ktorými bábätko obklopíme, sú pre neho ,,nepodstatné". Respektíve oko dieťaťa nevie všetky tieto podnety spracovať. Postavičky, pastelové farby nestimulujú očné vnímanie ako čierna a biela farba. Ako je to možné? Troška som  ňúrala na nete a zistila som informácie, ktoré zase ,,vytočili" moje tvorivé obrátky a pre Oli chystám čierno-biele hračky. Jednoduché, ale účelné.

Čierna a biela

Mozog dojčaťa a oči nefungujú rovnako u dospelého. Oči dieťatka vnímajú svetlo v prvom mesiaci 50-krát intenzívnejšie ako dospelý. Veľký pokrok vo vývoji zraku nastáva v druhom a treťom mesiaci. Každopádne sietnica dieťatka nie je natoľko vyvinutá, aby vnímala rôzne odtiene farieb. Jeho sietnica rozlišuje kontrast medzi dňom a nocou, teda čiernou a bielou. Dospelý človek sa poteší nad rozmanitosťou farieb, ale oko dieťaťa to vidí ako jeden rozmazaný odtieň.
Jednoduché tvary a kontrast bielej, čiernej, červenej - to lepšie upúta pozornosť dieťaťa ako pastelové farby, čo potvrdzujú aj vedci. Výskumy ukázali, že čierne a  biele kontrasty lepšie dieťa zaregistruje na sietnici a pošle silnejší vizuálny signál do mozgu. Silnejší signál znamená rýchlejší vizuálny vývoj a lepšia stimulácia mozgu. Už v roku 1960 Dr. Robert Fantz, Ohio, robil výskum a zistil, že deti upútala viac čierno-biela šachovnica ako šedý monotónny obrázok. Nasledovali ďalšie a ďalšie výskumy, ktoré potvrdili, že čierno-biely-červený kontrast je pre deti zaujímavejší.

Nie som za to, mať všetko bielo-čierno-červené. Ale dieťaťko menej a menej spí, treba ho niečím zaujať, striedať mu činnosti, tak prečo neskúsiť ČBČ. 

Nápady na realizáciu

Pri troške času a fantázie si mnohé veci určite dokážeme aj doma vyrobiť. Fixky či farby na textil, farby a výkres, filc a penová guma...všetko čierno-bielo-červené
- plagát
- kartičky
- mantinely
- maňušky (hra dieťa- rodič)
- plachty do postieľky, deky (keď dieťa koníčkuje)
- kolotoče, mobily nad postieľku, hraciu plochu
- úchopové loptičky
- hrizátka
-  hrkálky na zápästie a nožičky
- prvé knižky

Využité zdroje
http://www.allaboutvision.com/parents/infants.htm
http://www.askdrsears.com/topics/parenting/child-rearing-and-development/bright-starts-babys-development-through-interactive-play/playtime-articles/visual-stimulation-newborns
http://www.huggamind.com/highcontrast.php


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára