štvrtok 8. júna 2017

10.mesiac

Dostanete asi často otázku: ,, Ako sa máte? Čo malá/ý?" ,,Noooo, dobre ..." A buď tomu človeku začnete menovať všetko, čo máte na srdci, alebo podáte skrátenú verziu alebo nepoviete nič. A ja som teraz na tom tak, že ako bol pre nás 10. mesiac dlhý a intenzívny, tak bude tento príspevok kratší. (Teda zatiaľ to tak vidím, kým píšem tieto prvé riadky :-D ) Jednak preto, že máme zase zabehnutý nejaký režim a ten sa nám darí udržiavať. To znamená dookola s malými  obmenami to isté. Takže by sa dal 10. mesiac zhrnúť do pár viet. A druhá vec je, že 10. mesiac sa niesol v rozvoji predovšetkým hrubej motoriky.

Hurá, máme režim

Je pre mňa dosť dôležité ho mať stabilný. Celý život nás nejaký režim spravádza a je na nás aký si vyberieme.
Režim a zabehnuté činnosti, ktoré  sú  vykonávané  v kľude, v súlade s rytmom dieťaťa, s prehľadom ale i s rešpektovaním jeho potrieb, dávajú pocit istoty, bezpečia, poslušnosť, ten kľud sa odrazí i na dieťati. U nás slovo ponáhľam sa, nemám čas, myslím ani nie je v slovníku Myslíme na to, že chaos prináša ďalší chaos.
Tým, že to počasie dovoľuje, sme s Oli stále vonku. Buď sme na ihrisku, našom dvore alebo na trojkolke a občas si vybehneme aj na bicykli.

Doma to vyzerá nasledovne:


Spodné poličky sú vyhradené pre ňu. Sklenený stolík preskúmala raz a viac nepotrebovala. Iba sa k nemu postaví, zhodí z neho korkové podložky pod poháre a hotovo. Takže taký malý horolezec, ktorý začína používať obe roviny. Vertikálnu i horizontálnu. 
Jedna mamička mi dala otázku, približne v tomto duchu: ,, či som si nevšimla, že jemná motorika zaostáva. Že iné deti v tomto meaiaci zvládnu trebárs vhadzovať a jej dcera to nespraví. Moja odpoveď: ,, Dieťa sa učí na štátnice, nemôže trénovať na maratón (alebo opačne)" Cez deň si každopádne trénuje mimálne úchop. Hrabká sa v drevkách  či  kamienkach na ihrisku, v tráve odtŕha kvetinky, a doma zase naša obľúbená činnosť je odtŕhanie látky na suchý zips. Pridali sme si bubnovanie, otváranie krabičiek a zatváranie krabičky, kde jedna strana vrchnáka je napevno. Taktiez sa zapája aj do domácich prác. Vykladanie práčky, vyťahovanie prádla z koša ( a mamina skladá) a v kuchyni jej zatiaľ stačí, že vidí, čo robím.
Mnohé aktivity sme si preniesli z deviateho mesiaca (viď 9. mesiac)


Takže časti dňa máme rozdelené, roviny tiež a rozvoj oboch motorík taktiež. Takže čo si viac želať?  Hádam len kľud v našich i vašich dušiach a domácnostiach. 
Oli, mamina a tatino




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára