piatok 7. apríla 2017

Viac času

Sme v jednom kolotoči, rýchlom a nezastaviteľnom. Všetci by sme chceli viac času pre seba, deti, muža, rodinu... Dá sa to?
Spravte si vlastnú sebareflexiu. Dajte si otázku, čo môžem zmeniť? Čo je fajn a čo nie?

Je v montessori princípoch stratégia na to, aby som obom deťom venovala toľko času, koľko si zaslúžia?

To bola otázka, ktorú som nedávno dostala od jednej mamičky. Opodstatnená a možno aj mnohé z vás sa tým zaoberajú vo svojich myšlienkach. 
Určite každá z vás venuje deťom toľko času, koľko je vo vašich silách. A možno sú tam rezervy, ktoré sa dajú vyplniť. To si už musíte každá zodpovednosť.
Stále ale majte na mysli, že Montessori​ nie je len o kockách, kartičkách a iných pomôckach. Je to aj dennodenné zapájanie dieťaťa do činností v domácnosti, o kľudom prístupe, trpezlivosti, sprevádzaní a pripravenosti na ďalší deň a mnoho ďalšieho. 
Neviem o žiadnej takejto stretegii. Je to len o tom, aké sú vaše priority, ako si to nastavíte a či v tom vytrváte.

1. Režim a opakujúce sa činnosti

Dieťa potrebuje režim a opakvanie. Vtedy má istotu, že je všetko vporiadku, cíti sa bezpečne, vie, čo sa od neho očakáva a to by malo viesť aj k poslušnosti. Dieťa sa stotožní s takým fungovaním, aké si zavediete a to si potom môže preniesť aj do dospelosti.
Zmena, ktorej dieťa nerozumie a nie je s ňou oboznámené, v ňom vyvolá chaos a prejaví to plačom, jedom, odmietaním atď. A potom riešime jeho správanie namiesto iných činností a to už skracuje ten príjemný čas, ktorý chceme s dieťaťom stráviť.
Tu si aj môžme uvedomiť jednu vec.  Tým, že dieťa nám pomáha a robíme spolu niečo v domácnosti, vlastne strávime spolu čas. Myslím si, že veta (alebo taká, čo odsúva dieťa do úzadia): ,,Choď sa hrať a ja tu upracem (alebo inú povinnosť vykonám). Potom prídem za tebou..." , nepatrí do úst rodičovi, ktorý sa snaží ísť v Montessori princípoch. 
A na záver nielen činnosti ale i frázy, gestá, slová, vety potrebuje opakovane počuť, aby vedelo, že je všetko OK.

2. Zachovajte kľud 

Uvedomte si niekoľko vecí:
1. Do vašej domácnosti nikto nevidí
2. Nemusite sa nikomu zodpovedať, či ste niečo stihli alebo nie, urobili to či ono
3. Žiadna hanba ani pred sebou alebo niekým cudzím
4. Aj zajtra je deň a môže byť lepšie
5. Vy ste v kľude, dieťa je v kľude. 
6. Pri činnosti sa prispôsobme rytmusu dieťaťa
7. Dieťa neuvažuje ako vy
8. Dieťa pri činnosti sprevádzame
9. Úsmev, nádych a výdych, pozitívny prístup je ľahšia cesta
10. Sebareflexia na záver dňa

3. Naša stratégia

Neexistuje univerzálne riešenie pre všetky domácnosti, matky, deti, mužov.... Nie sme dokonalí, každá domácnosť a ľudia v nej sú jedineční. Iba Marta Stewart sa vo všetkom vyzná, všetko ovláda a na všetko má recept 😀 A z mužov Chuck Norris. Klobúk dole týmto dvom. Vážne. 
Za nás môžem povedať naše stratégie, ktoré nám šetria čas. Čo nám najviac zaberie času? Varenie, s tým súvisí nakupovanie a upratovanie. Nie je to žiadny nový objav, ale u nás to funguje. Preto:
1. Chystáme si týždenný alebo aj dvojtýždenný jedálny lístok na obedy.
Výhody: myšlienkami neodbieham, čo budem zase variť. Uľahčí to nakupovanie, ktoré sa zrýchli a urobí sa väčší nákup na pár dní dopredu.
2. Večer si nachystám na varenie, čo treba. Zeleninu, mäso očistím, nakrájam. Ak sa dá, dám do pekáča, dokonca uvarím večer polievku. Na raňajky pripravím pomazánku, nakrájam zeleninu na tanier atď.
3. Upratovanie mám rozdelené na menšie časti počas týždňa. Ak niečo nestihnem,  nič sa nedeje. Alebo nejakú maličkosť urobím večer, keď malá spí.
4. Keď niečo nestihnem ja, požiadam muža. Vzájomné dopĺňanie a žiadosť o pomoc od partnera, je u nás dôležité a využívame to.
5. Dôležité je venovať sa aj sebe a svojím záujmom.
6. Sebareflexia. Čo sa mi podarilo, ako sa citilo dieťa počas dňa, čo sme spolu zažili atď. A reflexiu dajte aj dieťaťu. ,, Ďakujem, že sme spolu strávili príjemný deň. Páčilo sa mi to... Atď. "

Dúfam, že vás moje slová povzbudili. Želám vám kľud vo vašej mysli, srdci i domácnosti.






2 komentáre: