sobota 20. marca 2021

Hlavolamové hry

Predstavujem vám hry pre jednotlivcov, ktoré bavia nie len jedno z našich starších detí, ale aj maminu a tatina. Tieto hry majú niekoľko spoločných cieľov: zabaviť, rozvíjať logické myslenie, pozornosť, sústredenie a schopnosť dokončiť začatú úlohu. 
V týchto hrách nejde o súťaživosť, to je jasné. Ale dieťa, i dospelý, bude cítiť vnútornú motiváciu zlepšovať sa, prekonať sám seba, posunúť sa do ďalšieho levelu. 
Dobrý pocit a zdvihnuté sebavedomie, to môžu byť pridané hodnoty pri hraní sa s týmto hrami. 


Noc a deň


Prvý hlavolam, ktorý spustil záľubu na tomto type hier, bola táto ,,navliekačka". Oli mala niečo po treťom roku a kúpili sme ju na burze hračiek za smiešnu sumu. 
Hra má dva varianty. Prvý je farebné prevedenie. Úlohou dieťaťa je ponavliekať drevené časti na tyčky podľa predlohy. Dieťa sleduje postupnosť a otočenie kociek na tyčkách. Tým rozvíja pozornosť a priestorovú orientáciu. Druhý variant je, že dieťa vidí len tieň ako v noci. Tu už musí zapojiť abstraktné myslenie a skúsenosť zo skladania ,,deň". Hra je určená pre deti 2-5 rokov. 
Oli sa k nej po roku a pol vrátila, teda má 4,5 roka, a hra ju baví stále. Aj keď nie tak intenzívne ako v troch rokoch. Vtedy ju doslova ,,zhltla", vyskladala všetko za pár dní. Teraz si rada tvorí svoje vlastné kreácie, kombinuje kocky tak, aby sa jej zmestili na jednotlivé tyčky, dáva názvy tomu, čo poskladala. 

Králik kuk

Je to hra, ktorá je postavená na rozvíjaní vnímania priestorovej orientácie, pozornosti a rozmýšľania.  Dieťa ukladá zajačika podľa predlohy, náročnosť sa stupňuje, miestami aj trpezlivosť a vytrvalosť.
K tejto hre sme sa dostali, keď mala  Olivia takmer 3,5 roka. Myslela som si, že keď aktívne používa správne predložky, má ich vžité vďaka rôznym iným aktivitám, táto hra bude len na zopakovanie. Veď, čo je ťažké na uložení zajka na kocky? Opak bol pravdou. Aj vo veku 4,5 roka musí byť pri niektorých vyobrazeniach pozorná a rozmýšľať. 
Odporučenie: Okrem poskladania (častokrát bez slov) je dobré, aby deti (s vašou pomocou) správne pomenovali, kde sa zajačik nachádza. Tým sa u detí rozvíja slovná zásoba, učia sa správne vyjadriť a pomenovať vzniknutú situáciu, a samozrejme použiť správne predložky vo vete.
Hra je síce určená pre deti od 2 rokov, ale ja osobne by som ju nekupovala pre taký vek. Hra je síce jednotvárna, ale naozaj dobre precvičí a preverí pozornosť, priestorovú orientáciu a vyjadrovacie schopnosti vašich detí. 

Logic city

Hra Logic city od spoločnosti Goula je pre milovníkov - staviteľov veží z kociek. Stavitelia si precvičia priestorovú orientáciu a pozornosť. Hra má tri úrovne, celkovo 46 predlôh. Verím, že sa aj vaše deti vyhrajú s kockami aj podľa svojej vlastnej fantázie, využijú kocky pri inej hre či postavia si vlastné mesto, tak ako je to u nás doma. 
Kúpite tu


Predchádzajúce hry zabavia predovšetkým deti. Vy, dospelí, sa zúčastníte ako pozorovateľ a nanajvýš radca. Nasledujúce hry - hlavolamy, aj keď sú pre vek 4+, aj vo vás vyvolajú zvedavosť, či zvládnete poskladať podľa predlohy auto, hrad, tetris či korálový útes. Siahnete po hre, keď deti budú spať? 😃

Chytré autíčko


Hra, ktorá je zameraná na precvičenie priestorovej orientácie, pozornosti, vytrvalosti. Úlohou je poukladať kocky v tvare L na podvozok podľa predlohy (vyobrazenia, zadania) Určená je pre deti od 4 rokov a má štyri úrovne obťažnosti. Celkom 48 hlavolamov.  Verte, že tú hlavu si ponamáhate aj vy - dospelý a hra vás nenechá na pokoj. Budete sa chcieť zlepšovať spolu s dieťaťom a prekonávať sám seba, preverovať si svoju logiku. 
Táto hra v takejto podobe neviem, či sa dá ešte kúpiť inak ako z druhej ruky. Prešla totiž zmenami a na  trhu sú podobné verzie - mini a smartcar 5x5 s využitím piatich kociek. Každopádne odporúčame, zabaví sa celá rodina. 

Zámocké schody

   

Hra zameraná na rozvoj logického myslenia a priestorovej orientácie. Úlohou je vyskladať konkrétne kocky tak, aby sa rytier dostal k princeznej, ako u nás hovoríme, bezpečne.
Hra nevyzerá náročne, ale nedajte na prvý dojem. Hra má 48 rébusov, od jednoduchých až po náročné, pri ktorých si aj dospelý ponamáha mozgové závity. Niektoré úlohy majú viac možností riešenia
Každopádne dieťa si touto hrou rozvíja hneď niekoľko schopností: pozornosť, dodržanie postupnosti krokov, sústredenie, trpezlivosť, snahu dokončiť úlohu dokonca. 
Kocky sú dostatočne veľké, dobre sa s hrou pracuje. Určite si aj vaše deti budú radi vymýšľať vlastné možnosti záchrany princeznej, či už s dodržaným pravidla bezpečnosti alebo bude musieť rytier ,,spadnúť do jamy a vyšplhať z nej" 😀
Výhodou tejto hry je, že keď ju aj po čase opäť vytiahnete na hranie, deti si nebudú úplne pamätať riešenia a budú opätovne rozmýšľať, ako kocky ukladať. 

Hra Coinx

Konečne sme natrafili na hru aj od iného, pre nás menej známeho výrobcu. A bola to dobrá voľba. Určite si rozšírime repertoár aj o iné hry z vydavateľstva
Hra je určená od 5-99 rokov. A veru túto hru sme doma všetci doslova ,,zhltli". Aj keď Oli toho času má 4 roky, do riešenia hlavolamov sa pustila s nadšením a vervou. Za tri dni to zvládla, s našou menšou pomocou pri úlohách s vysokou obťažnosťou. 
Hra obsahuje 38 hlavolamov, ktorých náročnosť sa postupne zvyšuje. Úlohou je konkrétne tetris kocky uložiť tak, aby z dierky vykúkalo zvieratko. Najprv farebne vidíte, kde kocky uložiť. Potom miesto kocky určuje už len príslušná farebná príšerka, ale neviete v akom smere kocka má byť uložená. Postupne farby ubúdajú, až sú  nakoniec len sivé príšerky. A tu už bude riešiť celá rodina 😉 Žiaľ hra neobsahuje správne riešenia. Nám nechýbali, to som si uvedomila až teraz pri písaní. Možno to bol zámer, aby hráč na všetko prišiel sám. 
Vrelo odporúčame túto milú hru, na ktorej si potrénuje logické myslenie malý aj veľký fanúšik logických hier. Kúpite tu


Korálový útes


Aj keď predchádzajúca hra bola super, Smart games (Mindok) sú pre mňa top. Nápad, prevedenie, dizajn.... 
Táto hra určená pre deti od 4 rokov ale i dospelých. Veru aj ja po nej siahnem, keď mám chvíľu kľud. 
Je malého formátu, ale výborne sa s ňou pracuje. Je to šikovné riešenie, aby ju dieťa mohlo mať po ruke, keď bude mať prestoj (musí niekde čakať) 
Celá hra je pripevnená na špirále. To je výborné riešenie, aby sa niečo nestratilo. Dieliky predstavujúce útes sú magnetická, takže sa dá s ňou hrať aj v aute. A verím, že je to tiež šanca, že sa dieliky nestratia.  
Úlohou hráča je umiestniť magnetické dieliky tak, aby ostali viditeľné len rybky, ktoré určuje zadanie. Hra obsahuje 48 úloh, ktorých náročnosť sa postupne zvyšuje. Napriek tomu, nad niektorými zadaniami z tých ľahších sme rozmýšľali dlhšie a iné zo sekcie expert či master nám prišli ľahké, resp. rýchlejšie sme prišli na riešenie. Každá úloha má vždy len jedno riešenie. Ak by ste naň ale nevedeli prísť, môžete sa pozrieť dozadu, kde sú riešenia zobrazené. 
Odporúčame túto rybičkovú krásku pre celú rodinu, ktorú viete kúpiť tu .




Príjemné hranie sa želá
Oli a Oli, mamina a tatino









Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára