pondelok 30. novembra 2020

Poďme sa spolu zahrať!

Spoločenské hry a hry pre jednotlivcov v dnešnej dobe, ktorú sme si ľudovo nazvali ,,korona doba", podľa mňa zažívajú svoj veľký boom. Už to nie len človeče, monopoly a pexeso... Do popredia sa dostávajú kooperatívne hry, logické, pamäťové, postrehové, strategické,... Joj, a tie logické hry pre jednotlivcov... Srdce mi piští a v hlave znie otázka: ,prečo to nebolo aj za môjho mládí? :D 
Teraz si to s deťmi vynahrádzam a užívam si to. Spoločné chvíle plné radosti, smiechu, napätia, prekvapenia a vzrušenia z hry a hrania. Je to malý sviatok, keď si nájdeme všetci čas a zahráme sa hru. Začína sa to však stávať súčasťou nášho voľného času, hry pribúdajú a tak sa chcem s vami podeliť a dať pár tipov na hry. Pri mnohých z nich sa zabavia nielen deti ale i dospelí. 

Spoločenské hry ako prostriedok rozvoja

Ja ako pedagóg a človek, ktorý pracuje s deťmi na ich rozvoji, mám potrebu a snahu v každej hre nájsť aj skrytý potenciál a pridanú hodnotu. Nemalo by to byť tak, že dospelý kúpi hru, dá ju dieťaťu, resp. deťom so slovami: ,,Hrajte sa." (A ja mám pokoj), občas od vedľa vykríkne: ,,Nehádajte sa pri tom, lebo...!" Ale mal by naučiť deti hrať sa. A to tak, že bude spočiatku účastníkom a príkladom, potom pozorovateľ a sprevádzajúci, potom už len mediátor pri nezhode, keď sa deti hrajú samé. Preto, či niekto chce alebo nie, aj pri hraní spoločenských hier v kútiku duše myslime na rozvoj dieťaťa, a  zároveň mu poskytnime zážitok z hry, aby sa k nej rád vracal.

Hry na precvičenie pamäte

Pred tridsiatimi rokmi sme si pamäť trénovali hádam iba hraním pexesa. Iné si totiž nepamätám. 
Teraz je tých hier omnoho viac, sú vizuálne lákavé a zábavné. Netvrdím, že pexeso teraz máme zahodiť do kúta. Má svoje čaro a stále sa teší aj u nás svojej obľube. No ,,podľahli" sme týmto hrám a opakovane sa k nim vraciame.

Joe´s Zoo
U nás na prvom mieste. Hra určená pre 2-5 hráčov vo veku 4+ a zabavia sa aj dospelí. Precvičuje pamäť, sústredenie, pozornosť. Páči sa mi, že nám počas hry prináša radosť, napätie i prekvapenie. Karty zvieratiek si rozložíte do kruhu. Z druhej strany kariet zvierat je ukryté iné zviera. Hádže sa kockou a pohybuje sa panáčikom. Hádate, alebo si aj pamätáte, aké zvieratko je ukryté na druhej strany karty, na ktorej stojí panáčik. Každý hráč má tipovacie karty a vyberá si zviera, o ktorom si myslí, že je na druhej strane. Hráči naraz otočia tipovaciu kartičku. Kto uhádol, získava zelenú kocku-maškrtku pre zvieratko. Vyhráva ten, kto má šesť maškrtiek. Hra je celkom rýchla, takže za polhodinu stihneme 3 kolá. Môže dôjsť aj k remíze všetkých hráčov. Občas to robíme tak, že hráme, kým neminieme všetky zelené kocky. 
Môžem povedať, že hra má jednoduché pravidlá, ale mozog sa nám s mužom riadne ,,zavarí", keď to hráme. Niekedy nás zase dcéra prekvapí, keď si zapamätá, čo my nie. Alebo sa smejeme, keď je tam zviera, ktoré sme vôbec nečakali. Za nás výborná rodinná nenáročná hra. Kúpená na ihrysku, kde nájdete aj video.

Hra 1,2,3
Určená pre deti 4+, ale by som ju radila medzi rodinné. Hrať ju môže až 8 hráčov. Je troška náročnejšia, lebo obsahuje už aj akčné karty, teda čo má vedúci kola robiť, resp. každý je vedúci na 3 kolá po sebe. Vedúci do hrste vezme zvieratká a pustí ich nad stolom voľne sa ,,rozletieť". V pravidlách je jasne napísané koľko ich vziať a iné pravidlá k tomu. My sme si znížili počet vzhľadom na Olivku, cca 10 sme ich mali. Zvyšní hráči si pozrú, kde, ako a koľko je tých zvierat na stole. Potom si zavrú oči, vedúci kola si vezme akčnú kartu a urobí to, čo je na nej nakreslené. Pridá alebo odoberie jedno konkrétne zviera, vymení dvom miesto medzi sebou, alebo jedno zviera presunie na iné miesto. potom povie môžete, položí otázku vzhľadom na akčnú kartu: ,,Ktoré zviera som presunul, vymenil dve, pridal, odobral?" Hráči majú k dispozícii tipovacie karty, tip zvieraťa alebo zvierat sa musí zhodovať s akčnou kartou. Kto uhádne, dostane jeden bod. Je odporúčané, že pri menších deťoch s akčnými kartami typu výmena miest zvierat, nemusíte hrať. Jednoducho si môžete celú hru prispôsobiť veku a hlavne zdatnostiam dieťaťa. 
Hra nás baví. Pre dospelého je to v kombinácii dieťa-dospelí, ľahšia hra, ale ak by hrali viacerí dospelí, s kompletnými pravidlami, verím v poriadnu zábavu a napätie. 
Páči sa mi, že okrem precvičenia pamäte, pozornosti a sústredenia, podporuje dieťa v komunikácii - vyjadrovacie schopnosti a tvorenie celých viet, a v neposlednom rade učí dodržiavať pravidlá a pracujete na vzájomnej dôvere a pravdovravnosti, keďže dieťa samo pracuje s akčnými kartami a figúrkami, kým vy máte zatvorené oči. 
Video o hre si môžete pozrieť tu 



Poznáš, čo je inak?
Hra na rozvoj pamäte, pozornosti a postrehu pre deti i dospelých. Na krabičke je uvedené od 4 rokov, ale kľudne aj trojročné dieťa zvládne túto nenáročnú hru pre 2-6 hráčov. 
Každý hráč dostane 5 obojstranných kariet. Do stredu sa dá 5 obojstranných kariet. Ostatné sa odložia. Úlohou je zapamätať si obrázky, zakryť oči a potom hádať, ktorú kartičku jeho protihráč otočil. Ak sa dieťa dobre dívalo, pomenuje aj presne situáciu, ktorá bola na kartičke najprv a aká je potom. Teda skrytí potenciál tejto hry je rozvoj slovnej zásoby a vyjadrovacích schopností. Na kartičkách sú rôzne scény: šašo je zamračený, na druhej strane usmiaty, psík sedí alebo stojí, kravička žuje trávu alebo kvietok. Niektoré sú viditeľnejšie, iné vyžadujú ,,bystré očko". Vyhráva ten, čo sa zbaví všetkých päť kariet ako prvý. 
My to hráme tak, že si stále tých 5 kariet dopĺňame, lebo tá vyššie popísaná verzia je nám málo. Na záver, keď už máme všetko rozložené na hádanie, otočím Oli v každom riadku jednu kartu (v jednom máme 6 kariet) a háda. Veru, dobrú má pamäť. 
Kúpite tu


To by som nebola ja, keby som ešte jednu skrytú hodnotu nenašla. Obrázky sú rôznorodé, teda dajú sa využiť aj napríklad na rýmy, čo do radu nepatrí, určenie prvého/posledného písmena, hľadanie obrázku na písmeno....



Príšerky zo skrine
Rýchla ,,oddychovka" pre vek 3-8 rokov, 1-6 hráčov. Rozvíja pamäť, a radí sa medzi kooperatívne hry. Spoločne máte zahnať všetky príšerky do skrine nájdením správnej hračky. Každá sa bojí inej hračky. Tie sú vyobrazené na malých kartičkách, ktoré sú rozložené okolo postele v strede, čo sú zároveň z druhej strany príšerky. My si niekedy dávame do stredu posteľ s malou bábikou, plyšovú hračku, čokoľvek Oli napadne. Medzi kartičkami hračiek sú aj záškodníci - ponožka, ktorej kartička sa prehodí s inou kartičkou. A bubák, vďaka ktorému musíte otočiť jednu časť chvostozubky. 
Chvostozuba sa skladá z troch častí. Jednu časť vždy otočíte, keď nenájdete správnu hračku. Ak sú otočené všetky časti, príšerka z kôpky ide na jednu zo strán k posteli. Ak sa obsadia všetky štyri strany, neboli ste úspešní. Ale takmer na sto percent sa to vždy podarí. Heslo hry, ktoré deti s radosťou budú vykrikovať: ,,Príšerka späť do skrine", je uvoľňujúce. Verím, že si deti budú vymýšľať ďalšie heslá, ako naša zaháňačka príšeriek, a ,,bubáci" zo sveta detí i dospelých ostanú pekne v teple svojej krajiny.


Kooperatívne hry

Spoločenské hry tohto zamerania sa za posledné roky tešia svojej obľube. Nikto v nich neprehráva, ale spoluprácou sa hráči snažia dosiahnuť spoločný cieľ. Prinášajú radosť deťom, ktoré neradi prehrávajú alebo naopak neradi súťažia. Deti, ktoré radi súťažia, resp. potrebujú niekoho alebo niečo prekonať, predbehnúť, v hre býva aj záporná postavička. Tú posúvajú sami hráči, alebo len prísediaci pozorovateľ hry. Vyskúšali sme si tieto hry podporujúce spoluprácu: 
Hra Mmm! 
Pekne spracovaná, farebná, s nenáročnými pravidlami, treba pri nej aj troška rozmýšľať a byť pozorný. Zahrať sa ju môže jednotlivec až šiesti hráči od 5 rokov (tak je uvedené od výrobcu). Ale zvládne ju aj dieťa okolo 4 rokov, zabavia sa aj dospelí. 
V roly myšiek musíte zjesť všetky potraviny skôr, ako sa kocúr dostane do kuchyne. Hra má ľahší a ťažší variant. Radi sa k nej vraciame, vrelo odporúčame. 
Pravidlá vám krásne vysvetlí cez video p. Peťo z ihrysko


Dračie údolie
Krásne spracovaná hra, s jednoduchou myšlienkou - preniesť ,,čarovnými" paličkami drakov do ich údolia skôr, ako príde čarodejník späť domov. Hra určená pre 2-4 hráčov od 6 rokov. Pri hraní sa však zabavia ako deti od 4 rokov, tak dospelí.
V tejto hre musia dôkladne hráči spolupracovať, počúvať sa navzájom, neobviňovať sa s neúspešného pokusu a podporiť sa navzájom. Teda skrytý potenciál hry vidím v tom, že hráči pracujú so širokou škálou emócií, formujú sa sociálne zručnosti, a hranie s paličkami prinúti hráčov pracovať s vrchnou časťou tela, uvoľniť ruky od ramien až po zápästia, na jednej strane sa sústrediť ale na druhej uvoľniť aj myseľ. 
Skvelé na nej je, že má rôzne varianty. Môžete skúšať a rozvíjať svoje zručnosti na rôzne spôsoby, upraviť si pravidlá podľa veku dieťaťa. Výzvu prinášajúca hra u nás obľúbená, odporúčame. 
Kúpite na ihrysku, kde nájdete aj video o pravidlách.
 

Hry zamerané na pozornosť

Samozrejme každá hra vyžaduje istú mieru pozornosti pri hraní. Hry tohoto typu majú ešte jeden spoločný menovateľ - rýchlosť. Vhodné sú pre deti, ktoré radi súťažia a vyhrávajú. Avšak zároveň je na nás dospelých, aby sme deťom pomohli správne pomenovať emócie z prípadnej prehry a pomohli im ich spracovať. Sú vhodné aj pre deti so slabšou pozornosťou, sú menej priebojné a neradi súťažia, lebo sa boja pre hry. Vhodným prístupom pri hraní môžu zlepšovať svoje slabé stránky a zdokonaľovať svoju pozornosť. 
Vyberáme tieto hry:
Dobble - Toto je dokonalý výmysel, ktorý má korene už v roku 1976. Samozrejme zaslúžil sa o to matematik. Jednoduchá, ale účinná a populárna hra s niekoľkými témami pre až osem hráčov. Ak si vyberiete niektorú, napr. najnovšiu Harry Potter, vyžaduje si to poznať všetky mená postáv, zvierat a predmetov, aby ste pri hraní nekoktali a aj neprehrali 😀 
Hra je určená pre deti od 3 rokov, v závislosti od témy. Napr. toto matematické Dobble je pre 3+. Hrať sa dá viacerými spôsobmi, teda hra by vás nemala tak skoro omrzieť.
Kúpite na ihrysku, kde nájdete rôzne témy hry.


Farebné myšky - Hru si môžu zahrať až 4 hráči, alebo aj jednotlivec od 4 rokov. Hra má jednoduché pravidlá: nájsť farebnú trojicu myšiek a pomocou dreveného syra ich označiť, aby pekne cez dierky v syre vykúkali. Ten kto to bude mať prvý, získava kartičku. Ak by došlo k tomu, že naraz hráči nájdu myšky, resp. ten pomalší to vzápätí nájde tiež, hádže sa kocka. Musí na nej padnúť symbol, ktorý má na sebe nakreslená jedna z troch myšiek, aby dostal bod. My sme si vyčlenili na to okrasné kamienky. Hra má ľahší variant - strana so zeleným lemovaním, a ťažší variant - strana s červeným lemovaním.  
My to hráme s Oli spolu, ale nie je to ono, dospelí hneď vidí trojicu myšiek, Ideálne by bolo, keby to hrala so seberovným hráčom, aby si zažila troška vzrušenia z hrania. 
Kúpite tu


Hra Chyť ho! - Táto hra je zábavná, ak ju hrajú seberovní hráči. Určená pre deti od 3 rokov, ale mám vyskúšané, že sa zabavia aj 7 ročné hravé deti. Hádže sa troma kockami naraz. Úlohou je chytiť prvý zvieratko podľa toho, čo určuje kocka. Sedieť musí farba, vzor a zvieratko. Milá a napätie prinášajúca hra, ktorú kúpite aj tu


Veríme, že sme vás presvedčili, že hranie spoločenských hier môže byť aj pre vašu rodinu zábava a ešte k tomu rozvíjajú, trénujú, zlepšujú rôzne schopnosti človeka. 
Želáme príjemné hranie a nabudúce (verím čoskoro) hry pre jednotlivcov a iné hry, ktoré sme si vyskúšali a zaujali nás. 

Oli a Oli, mamina a tatino 




















 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára